Dzisiaj zrobiłam na obiad zupę krem z warzyw. Głodnych zapraszam :)
Dla zainteresowanych przepis poniżej.
Zupa krem z warzyw
Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
pół selera
kawałek pora
400g mrożonego kalafiora
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Wykonanie:
Wszystkie warzywa (oprócz kalafiora) obrać, umyć i pokroić w dowolny sposób. Wrzucić do garnka z wodą, dodać listek i ziele angielskie - gotować. Jak warzywa będą prawie miękkie dodać kalafior i jeszcze chwile gotować. Wyjąć listek i ziele. Zmiksować całość. Doprawić do smaku. Posypać pietruszką i koperkiem.
Opcjonalnie można zrobić grzanki - w moim przypadku było to kilka kosteczek z chleba razowego.
Smacznego!
Jest to pomysł na szybki, zdrowy i niskokaloryczny obiad (oczywiście w wersji bez grzanek :)).
Wygląda znakomicie, jak w dobrej restauracji! : )
OdpowiedzUsuń